Dekontaminering av næringsmidler, laboratorieutstyr og medisinske redskaper med UVC-lys har de siste årene blitt møtt med økende interesse. De ultrafiolette stråler dreper uønskede bakterier og forebygger dermed sykdom og smitte. I tillegg til å sikre mattrygghet vil desinfeksjon med UVC-behandling også føre til bedre holdbarhet i produktet.

 

Lavendel Hygiene leverer UVC tunneler til alle typer næringer og produkter. Tunnelene skreddersys etter behov, og er enkle å rengjøre og vedlikeholde. Løsningene leveres komplett med bånd, stativ og alt som hører til, og sørger for å hindre bakteriespredning.

 

Hva er UVC-behandling?

Bakterier finnes overalt, og mens noen av dem er harmløse kan andre føre til alvorlig sykdom. UVC er en type ultrafiolett belysning som har mer energi og er mer skadelig enn synlig lys. UVC belysning er derfor ekstra godt egnet til dekontaminering for å fjerne bakterier fra ferdigproduserte varer, rense drikkevann eller desinfisere utstyr, luft og overflater. Det bakteriedrepende lyset anvendes derfor ofte på sykehus, laboratorier og i næringsmiddelindustrien for å forebygge sykdom og smitte.

Lurer du på om bakteriene er farlige? Les mer om våre bakterietester

Dekontaminering med UVC-belysning fører ikke bare til betydelig mindre overflatebakterier, men har også fordeler ved konservering av mat. Ved å UVC-behandle for eksempel brød, fisk, kylling og frukt rett før pakking, vil man både etterfølge regler for mattrygghet og kunne oppnå bedre holdbarhetstid. Dette er en mer miljøvennlig metode enn å benytte tradisjonell varmebehandling eller andre konserveringsmetoder, og det er ikke bevist noen endring i produktets kvalitet ved bruk av ultrafiolett belysning, da det dreier som sekunder med belysning.

 

Hvordan fungerer dekontaminering med UVC-stråling?

UVC-behandling av næringsmidler, utstyr og overflater er en enkel og effektiv metode for desinfisering.  Energien fra den ultrafiolette belysningen forstyrrer mikroorganismenes reproduksjonsevne, og dreper dermed uønskede bakterier som for eksempel E. coli, Salmonella og Listeria.

Effekten av UVC-stråling er avhengig av intensitet og tid, men ved hjelp av sikre og effektive UVC dekontamineringstunneler kan man forsikre seg mot bakteriespredning. Tunnelen benytter kunstig fremstilt UVC og har både over- og underbelysning.

 

 

Bruk av dekontaminering med UVC-belysning

Ifølge Statens Strålevern behøver ikke bedrifter å melde fra eller godkjennes for å ta UVC-anlegg i bruk, men det kreves at de har oversikt over alle strålekildene. De bakteriedrepende strålene fra UVC-lyset er usynlige, men kan føre til skader som for eksempel solforbrenning. Enkelte typer materialer, som plaststoffer og elektriske komponenter, kan også raskt bli ødelagt i nærheten av en UVC-kilde. Ansatte som jobber med umiddelbar nærhet til UVC-lys bør derfor bruke spesielt tøy, eventuelt også spesielle briller og masker, for å beskytte mot strålingen.

Har du spørsmål om UVC dekontaminering eller våre dekontamineringstunneler, benytt vårt kontaktskjema eller ring oss på 2108 8080.

 

Hvorfor?
  • Oppretthold eller forbedre holdbarhetstid på produkter
  • Få betydelig mindre overflatebakterier på produktene
  • Reduserer behovet for tilsetningsstoffer
Hvor?
  • Salatpakkerier
  • Bær/grønnsaker
  • Lakse/fiskepakkerier
  • Slicet pålegg o.l.
  • Brød, kaker, lomper, o.l.
  • Ferdigmat
  • Utstyr som skal inn i ren sone
Hvordan?
  • Ved hjelp av sikre og effektive tunneler
  • Over/under belysning
  • Komplett med bånd, stativ, etc.
  • Skreddersydde løsninger